"A" GoldenRetriever !

Aki társául választ egy Golden Retriever-t, hűséges, igaz barátra lel benne. Végtelen emberszeretete és vidám természete a világ egyik legnépszerűbb kutyájává tette e fajtát.  Nem véletlenül!

 

Miért szeretik olyan sokan a

Golden Retriever-t?

  Intelligens,

  Kitűnő vadászkutya,

  Játékos,

  Nem agresszív, nem ideges,

  Engedelmes,könnyen és szívesen tanul,

  Remek vakvezető és kábítószer kereső,

  Szorgalmas, gyors, imád úszni,

  Gyermekszerető,

  Küllemeszép és előkelő

  A Retriever-t 1903-ban regisztrálta az Angol Kennel Club, ebben az időben a Golden és a Flat Coated Retriever hivatalosan egy fajta volt. 1911-ig kellett várni ahhoz, hogy megvalósuljon e két fajta különválása. Végül 1913-ban ismerték el a Golden Retriever-t, mint önálló fajtát.

  Az igaz történet szerint a Golden Retriever kialakulása a XIX.  század közepén kezdődött. Lord Tweedmouth áldozatos tenyésztői munkájával egy életművet alkotott, a Golden Retriever-t. 1865-ben beszerzett egy sárga  Retriever-t, mely egy fekete Wavy Coated Retriever  alomból származott.  1868-ban ezt a kutyát keresztezte egy májszínű Tweed Water Spaniel-el. Az első alomban 4 kölyök  született, melyek a fajta kialakulásának alapjait képezték.

  Mivel a lord vérbeli vadász volt, így ezeket a kutyákat olyan faj- tákkal keresztezte, akik nagyon jó vadászképességgel rendelkeztek. A  Golden Retriever alakítói egy olyan kutyát akartak "aki" a lelőtt vadat felkutatja és behozza a vadásznak.  Nem ismer akadályt, legyen az, sűrű bozótos, vagy erdő, akár víz. A mai napig ezek a képességek  megmaradtak  benne.Sokan hiszik, hogy ezeknek köszönhetően a Golden Retrievermár úgy születik, hogy bármilyen előzetes képzés nélkül is tudja a dolgát. Egy Golden Retriever-t már 6-7 hónapos korától kezdve lehet kiképzé-sekre vinni, ahol megtanul engedelmeskedni, és ahol előcsalogatják belőle rendkívüli vadász képességeit. A Golden Retriever akkor a legbüszkébb, ha átadhatja a gazdájának a vadat. Hősnek érzi magát, mert megtalálta és behozta. Rendkívül puha fogása van, akár tojást is képes apportírozni, anélkül, hogy megsértené. Ha a vadászat ütközik elveinkkel, vagy lehetőségeinkkel, számtalan más terület van, ahol kutyánk az engedelmesség alapjait megtanulhatja, kipróbálhatja az agilityt, megismerkedhet más kutyákkal. Tanítják őket vakvezetésre kábító-szer keresésre, mozgás- és lelki sérültek segítésére.

A Golden Retriever nem alkalmas őrző-védő munkára!

  Az apportírozásra való hajlam már kölyökkorban megnyilvánul: összegyűjti kedvenc játékait és odaviszi őket a gazdájához, akinek addig bohóckodik, míg egy mosolyt ki nem csal tőle, és ezek után már teljes hévvel játszanak. Lágy harapásával, még a játékaira is rendkívül vigyáz, és a lab-dája, akár hosszú éveken keresztül is megmarad. A Golden Retriever, akárcsak a szetterek, spánielek és még sok más fajta, családi kutya is. Nyugodt,figyelmes, intelligens és tanulékony. Kimondottan gyermekszerető, türelmes és sohasem agresszív. A gyerekek állandó és fárad-hatatlan játszótársa. Nagyon ragaszkodik hozzájuk. Szüksége van a gazdája közelségére. Ne tartsuk kennelben.

  A mai divat áldozatai:

   Ma már sajnos többségben vannak a Golden Retriever-ek, mint díszkutyák. Egyre nagyobb, áttekinthetetlenebb a kutyapiac, s így egyre megbízhatatlanabb. A kölyökkutya vásárlása előtt ismerjük meg alaposan a tenyésztőt, a kiskutya szüleit és ne szégyelljük elkérni a szülők törzs-könyveit és egészségügyi papírjait. Saját érdekünkben is, és főleg a fajta érdekében, meg kell akadályozni, hogy egy diszpláziás, agresszív vagy félénk Golden Retriever-nek utódai legyenek. Egy szép, hosszúszőrű aranysárga kutya még nem biztos, hogy Retriever!